Padló fedőréteg – öntött, csúszásmentes vagy vékony bevonat készítéséhez

Jellemzők:
Az ipox ES 52 egy alacsony viszkozitású, erősen pigmentált, két komponensű, töltött epoxi gyanta.

Alkalmazási területek:
Az ipox ES 52 alkalmas önterülő padlóbevonat kialakítására, vagy csúszásmentes zárófelület készítésére kvarchomok alkalmazásával illetve vékony padlóbevonat készítésére. A termék alkalmazható padlók készítésére raktárakban, üzletekben, autójavító műhelyekben, iskolákban, parkolóházakban, étkezőkben, repterek belső tereiben.

Megfelelő felhordás és kikötés után az Ipox ES 52 jellemzői:

  • Kiválóan ellenáll a vízfoltosodásnak,
  • Kitűnő mechanikai tulajdonságok,
  • Kitűnő kopásállóság,
  • Jó színtartósság,
  • Könnyen tisztítható, fertőtleníthető,
  • Félfényes felület

Felhasználhatósági adatok:
Az Ipox ES 52 felhasználásakor a hőmérsékletnek +5˚C fölött és +30 ˚C fok alatt kell lennie, azonban a gyártó által ajánlott minimum hőmérséklet +15˚C, mivel ez alatt a hőmérséklet alatt a gyanta viszkozitása jelentősen megnő. A környezet légnedvességénél figyelembe kell venni, hogy ajánlott +3˚C –kal a levegő harmatpontja felett dolgozni. Az ideális környezeti hőmérséklet 20˚C.

A felhordás során és a kikötés ideje alatt a gyanta nem érintkezhet vízzel vagy más vegyi anyaggal. A felhordás és a kikötés ideje alatt is a hőmérséklet ne legyen alacsonyabb, mint a harmatpont + 3˚C. Ha a felhordás illetve a kikötés ideje alatt eltérnek ezektől a paraméterektől, előfordulhat, hogy a padlófelület fénye illetve színárnyalata eltérő lesz. A kötés során a felületre lecsapódó pára is meggátolhatja a gyanta kötését, illetve foltosodást okozhat.

Ajánlott, hogy a fedőréteget növekvő környezeti hőmérséklet mellett kivitelezzék, így elkerülhető a páralecsapódás a még nem kikötött felületen.

Az epoxi alapú gyantáknak nem jó az időjárás állósága és UV ellenállóképessége.

Az aljzat előkészítése:
Az aljzatot alapozóval kell előzetesen kezelni, az aljzat minőségének függvényében:Ipox ES 47S, ES 80 vagy ER1042+EH2350. Az így kezelt alap mentes kell legyen a nedvességtől, szennyeződéstől.

Felhordás:
Az Ipox ES 52 fedőgyanta két komponensű, a két komponens mindig a keverési aránynak megfelelő mennyiségben kerül forgalomba. Az anyag felhordása előtt a két komponenst egy alacsony fordulatszámú (300-400 fordulat/perc) keverővel kell a megfelelő arányban összekeverni, legalább 3 percig. A keverés során figyelni kell arra, hogy ne kerüljenek légzárványok az anyagba. Ajánlott, hogy a keverés után öntsük át az anyagot egy másik vödörbe, ott ismét keverjük meg. Így elkerülhető, hogy az eredeti edényzet falára anyag tapadjon fel.

Az így előkészített anyagot a gélidőn (fazékidőn) belül kell felhordani a felületre, a következő módszerek egyikével:

Önterülő padló esetén: az anyagszükséglet 1,2 kg/m2, felhordás módja fogazott fém simító lap (spakli). A légzárványok megszüntetése végett tüskés hengerrel lamináljuk át a frissen felhordott réteget.

Csúszásmentes padló esetén: az impregnáló, alapozó anyagot még frissen meg kell szórni kvarchomokkal. Kikötés után fel kell söpörni a fölösleget. Meg kell csiszolni a felületet. Ezek után kell felhordani az Ipox ES 52 fedő réteget, 0,8 kg/m2 mennyiségben, velúr hengerrel. A jó fedés érdekében kétszer hengerezzük át a felületet, egymásra merőleges irányba.

Ajánljuk az anyag felhordását emelkedő hőmérséklet mellet, mert így elkerülhető a pára lecsapódás a friss felületre.

A két komponens összekeverése után a gyanta nem tárolható nagy mennyiségben, és 5-10 percen belül ne keverjük újra – mivel ez beindíthat egy spontán exoterm reakciót, ami jelentősen lecsökkenti a gyanta gélidejét.

A munka végeztével a még nem kikötött gyantát a szerszámokról és a bőrfelületről aceton alapú oldószerrel, a kikötött gyanta maradékot mechanikai úton lehet eltávolítani.

Alkalmazási példák:

Önterülő padló

Beton aljzat vagy más ásványi alapú szívó aljzat impregnálása …………… kb. 0,45 kg/m2

Ipox ES 52 …………………………………………………………………….1,2 kg/m2,

burkolat vastagság 1,8-2 mm

Csúszásmentes padló

Beton aljzat vagy más ásványi alapú szívó aljzat impregnálása …………… kb. 0,45 kg/m2

Kvarc homokkal szórás ……………………………………………………….… kb. 5 kg/m2

Ipox ES 52 …………………………………………….…..……………………0,8 kg/m2

Vékony fedőréteg

Beton aljzat vagy más ásványi alapú szívó aljzat impregnálása …………… kb. 0,45 kg/m2

Ipox ES 52, 2-3 rétegben felhordva ………………..…….……….0,7 kg/m2 rétegenként.

Tárolás:
Az anyagot eredeti edényzetben, száraz helyen, direkt napsütéstől óvva, 12 és 25 ˚C között tároljuk. Ilyen körülmények között az eltarthatóság 6 hónap.

Technikai adatok:

Sűrűségg/cm3, kg/l1,4
AlapszínekRAL fehér, fekete, 7032,7040
Min. feldolgozási hőmérséklet˚C+15
Keverési arány A:B5:1
Gélidő (fazékidő) 20˚C -onperc60
Várakozási idő 20˚C -ona következő réteg felhordásáig24 óra után
mechanikai szilárdság24-36 óra
teljes kötés7 nap
KeménységShore D
23 C˚, 24h55
23 C˚, 48 h65
23 C˚, 3 nap75
23 C˚, 7 nap75

Biztonsági intézkedések – lásd a termék biztonsági adatlapját.