Hasznos tippek műgyanta bevonat kivitelezése során avagy a lehetséges hibák

Hasznos tippek műgyanta bevonat készítéséhez

Műgyanta bevonat készítésének lehetséges hibái

Nedvesség
Hasznos tippek műgyanta

Műgyanta terítése a felületen

A műgyanta bevonat elkészítése előtt az egyik legfontosabb feladata a fogadófelület korának meghatározása. Elsősorban a lehetséges nedvességtartalom miatt fontos, de a még túl friss betonfelület később megrepedhet ami a bevonat épségét is veszélyeztetheti. A nem megfelelően kiszáradt beton maradék nedvességtartalma a bevonat felhólyagosodásához vezethet, nagy nedvesség esetén pedig a műgyanta kikeményedését kockáztatja. Természetesen itt is van megoldás: speciális alapozó használatával a nedvesség okozta probléma kiküszöbölhető. Általánosságban elmondható, hogy a beton fogadófelület maradék nedvességtartalma maximum 4CM% lehet. Páraáteresztő bevonat esetén ez a szám max. 6CM%. A Schomburg termékpalettáján lévő INDUFLOOR-IB1240 alapozó használata esetén nem kell törődni a maradék nedvességgel, azt kb. 1 hetes betonra felhordható minden kockázat nélkül.

Hőmérséklet

A műgyanták nagyon érzékenyek a hőmérsékletre. Tárolásuknál is oda kell figyelni, mert fagyveszélyes anyagok, célszerű min. 10 °C feletti hőmérsékleten tárolni a kiszereléseket. A feldolgozás során is ügyeljünk a hőmérséklet tartományra (ideális 10 °C – 30 °C). A túl alacsony hőmérséklet egyrészt megnöveli az anyagfelhasználást, mivel az anyag besűrűsödik, másrészt pedig 8 °C alatt a bevonat nem fog kikeményedni. A nagyon magas hőmérséklet gyorsítja a két komponens összekeverése után elinduló reakciót, ami a műgyanta bedolgozás előtti kikeményedéséhez vezethet. Az ideális tartományban tervezhető az anyagszükséglet, valamint a kötési idő is.

Keverés
Hasznos tippek műgyanta

Műgyanta keverése

A műgyanták általában kétkomponensű anyagok. A B komponens, az úgynevezett edző a kikeményedéshez elengedhetetlen, nélküle sosem fog megkötni a bevonat. A komponensek aránya szintén rendkívül fontos, mindig tartsuk be a gyártó által meghatározott arányokat. A komponensek nem megfelelő eloszlása, a nem megfelelő keverés kötési problémákhoz vezethet, ezért ezt a folyamatot mindig alaposan a következők szerint végezzük:
– az A komponenseket keverjük meg magában
– a megfelelő mennyiségű és arányú B komponenst adjunk a műgyantához
– keverjük alaposan össze a komponenseket kb. 3 percig
– öntsük át a keveréket egy tiszta edénybe és ismételjük meg a keverést

Az összekevert műgyanta tárolása

A komponensek összekeverése után a műgyantát a már korábban gondosan előkészített fogadófelületre kell önteni, ugyanis nagy mennyiségben az edényben gyorsan hő keletkezik, ami rohamosan csökkenti a fazékidőt. A műgyanta fajtájától és a hőmérséklettel függően a kötési idő a felületre öntve kb. 15 és 50 perc között van. Ez az idő az edényben tárolt műgyanta esetén kb. 5-10 perc…