Kármentő tálca védelme

A fokozott vegyi terhelésnek is ellenálló műgyanta biztonságos megoldás, ha kármentő tálca védelme a feladat

kármentő tálca védelmeHa kármentő tálca védelme a megbízásunk tárgya, minden esetben az esetlegesen a felülettel érintkező vegyi anyagokról szükségünk van egy listára. Ez alapján, a gyártóval egyeztetve, választjuk ki a megfelelő vegyi ellenállású műgyanta alapanyagot. A legtöbb vegyi anyag esetében van lehetőség műgyanta bevonatra bízni a kármentő tálca védelmét, de a gyártók az esetleges kockázatos anyagokról is adnak tájékoztatást. Előfordult már, hogy valamilyen anyagra csak úgy adtak engedélyt, hogy max. 2 órán belül el kell távolítani, különben elszíneződhet a műgyanta bevonat. Ez természetesen nem befolyásolja az anyag fizikai tulajdonságait, de a Németek már csak ilyenek. Nézzünk két tipikus rétegrendet ha kármentő tálca védelme a faladat:

  1. Indufloor-IB3311: a felület előkészítése a szokásos, csiszolás, marás, golyószórás, majd alapos takarítás. Alapozó anyagot a felület tulajdonságait figyelembe véve kell választani, normál esetben az Indufloor-IB1225 epoxigyanta alapozó ajánlott. Mechanikai terhelés esetén lehet köztes réteget készíteni alapozógyanta és kvarchomok keverékéből készült anyaggal. Az Indufloor-IB3311 fedőréteg megfelelő vegyi ellenállóságát többek között úgy tudjuk elérni, hogy legalább 2,5 kg anyagot kell felvinni négyzetméterenként.
  2. Indufloor-IB2370: a felület előkészítése a szokásos, csiszolás, marás, golyószórás, majd alapos takarítás. Általában lehet használni az univerzális Indufloor-IB1270 epoxigyanta alapozót, amire ezután 2-3 réteg Indufloor-IB2370 speciális vegyileg ellenálló epoxigyanta vékonybevonatot kell kialakítani.