Műgyanta fogadófelület

Műgyanta fogadófelület és előkészítése

Lehetséges fogadófelületek

műgyanta fogadófelület

Betonfelület előkészítése csiszolással

Beton

A beton a legmegfelelőbb fogadófelület, ha műgyanta bevonatot kell készíteni. A legtöbb alapozó beton és esztrich felületeken is alkalmazható. Némelyiket fel lehet hordani akár 5-10 napos betonra is.

– beton minőség: min. C20/25
– kor: min. 28 nap
– tapadó-, húzószilárdság: kb. 1 – 1,5 N/mm2
– maradó nedvesség: max. 4 CM%

Esztrich

A beton mellett az esztrich a leggyakoribb  fogadófelület műgyanta padlók esetében. Mivel a műgyanta bevonatok felhordhatók padlófűtésre is, így ezzel a felülettel is gyakran találkozunk.

– esztrich minőség: EN 13813 CT-C25-F6
– kor: min. 28 nap
– tapadó-, húzószilárdság: min. 1,5 N/mm2
– maradó nedvesség: max. 4 CM%

Aljzatkiegyenlítő

Az aljzatkiegyenlítőt még mindig sok esetben használják, bár nem a legjobb műgyanta fogadófelület. Nagyon fontos, hogy megfelelően előkészített aljzatra kerüljön és megfelelően száraz legyen. Általában INDUFLOOR-IB2360 vékonybevonat alá szoktuk ajánlani, így a végfelület struktúrája ennél a bevonatnál is kielégítő lehet. Vastagabb rendszerek esetében a műgyantával végzünk kiegyenlítést.

– kor: min. 28 nap
– tapadó-, húzószilárdság: min. 1,5 N/mm2
– maradó nedvesség: max. 4 CM%

Aszfalt

Az aszfalt, mint műgyanta fogadófelület meglehetősen ritkán fordul elő. Nehéz megfelelő bevonatot készíteni rá, mert rugalmas réteg, így nagyobb terhelés estén megrepedhet. Célszerű a megfelelő alapozás után, rugalmas poliuretán fedőréteget kialakítani rajta.

– bevonatosztály: GE 10
– szakítószilárdság:: min. 1,0 N/mm2

A felületek előkészítése

műgyanta fogadófelület

A fogadófelület előkészítése csiszolással

Csiszolás

A legtöbb esetben és a legtöbb aljzaton használható eljárás. Kisebb egyenetlenségek és felületi szennyeződések eltávolítására is alkalmas. Alkalmas berendezés egy egytárcsás padlócsiszoló/padlósúroló melyre többféle feltét is fogatható. Cégünk általában ezzel az eljárással, fazékkövek vagy csiszolótárcsa segítségével készíti el a megfelelő fogadófelületet.

Golyószórás

Az eljárás során egy speciális gép apró golyókat/söréteket lő a felületre, melyek eltávolítják a legfelső réteget, ezután a golyókat/söréteket elszívja a berendezés, hogy azokat újra felhasználja. Az előkészítés után a műgyanta fogadófelület alapozásához több anyagot kell felhasználni, vagy köztes réteget kell kialakítani, hogy a megfelelő végfelületet kapjuk.

Marás

A marás a legdrasztikusabb beavatkozás. Az eljárás során egy nagy teljesítményű, speciális gép a megmunkálandó felület felső rétegét lemarja. Az beavatkozás alkalmas a felület egyenetlenségeinek eltávolítására is. Az előkészítés után a műgyanta fogadófelület alapozásához több anyagot kell felhasználni, vagy köztes réteget kell kialakítani, hogy a megfelelő végfelületet kapjuk.

Vegyi tisztítás

Ezt az eljárást abban az esetben kell bevetni, ha a fogadófelület olajjal szennyezett. Az olajos részeket egy speciális vegyi anyaggal kell kezelni egy vagy két lépésben a szennyezettség függvényében, majd azt magasnyomású mosóval eltávolítani. Ezután speciális alapozót kell használni, mely a még nedves felületre kell felkerüljön!