Műgyanta műgyantára, azaz meglévő műgyanta bevonat felújítása

műgyanta műgyantára

Egy meglévő műgyanta bevonat felújítása volt a cél egy budapesti gyárban. A meglévő bevonat az idő előrehaladtával megkopott és a gépek szerszámok használata miatt néhány helyen kitöredezett. Eltávolítani nem volt értelme, így műgyanta műgyantára került a munka folyamán.

Sok olyan megkeresés érkezik hozzánk, hogy a meglévő, de kopott, töredezett, repedezett, néhol hiányos műgyanta bevonatot kell felújítani. Ebben az esetben lehet egy használható alternatíva, ha a műgyanta műgyantára kerül. Ez persze nagy körültekintést igényel. Meg kell vizsgálni, hogy a meglévő burkolat alkalmas-e arra, hogy új rétegrendet építsünk fel rá. A sérült részeket el kell távolítani, azokat a foltokat lokálisan javítani, hogy az új bevonat egységes és szép legyen.

Miután átvettük a munkaterületet, csiszolással készítettük elő e meglévő műgyanta padlót. Ezzel párhuzamosan folyt a sérült részek körbevágása és eltávolítása. Ezek elkészültével először a nagyobb javítások alapozása következett, majd az ott lévő anyaghiányok pótlása alapozó és kvarchomok keverékéből készített habarccsal. Ezután az egész felület alapozása következett, melyet egy speciális alapozó, a StoPox WG 100 segítségével készítettünk el. Következő lépés, persze a megfelelő kötési idők betartása mellett, a felület csiszolása, takarítása volt, mit ezután a fedőréteg felhordása követett. A fedőréteg ezúttal a magas minőségi tulajdonságokkal rendelkező StoPox KU 601 epoxigyanta volt, melyet egyedi színben készített el nekünk a gyártó. Ennek felhordása fogazott rákellel történt. A felületet ezután áthengereztük a lehető legegyenletesebb bevonat elérése érdekében. A megfelelő időjárási viszonyoknak köszönhetően a területet 2-3 nap elteltével ismét használatba vehették. A hivatalos adat ilyen esetekben az egy hét, mire a műgyanta bevonat eléri teljes keménységét. Természetesen felhívtuk a megrendelő figyelmét arra, hogy a nagyobb mechanikai igénybevétel csak ez idő letelte után lehetséges.

Ön is hasonló műgyanta bevonatot szeretne? Kérjen ajánlatot
Hozzászólások

 1. Drexler Istvánné

  Kedves István!
  Érdekelne, hogy a garázsomban lévő kb 20 éves műgyanta szintén felújítható-e úgy, hogy nem szedjük fel?

  Válasz
  1. 32bau (Szerző)

   Köszönjük érdeklődését!
   Látatlanban nehéz megmondani, hogy a meglévő műgyanta felület alkalmas-e egy újabb réteg fogadására. Ehhez az kell, hogy a tapadása rendben legyen, a repedéseket, kitöréseket lehet javítani egy újabb réteg felhordása előtt. Biztosat csak egy felmérés után tudunk mondani.

   Válasz

Írj hozzászólást

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*