Ipari műgyanta padló anyagai és rétegei

Az ipari műgyanta padlóval szemben támasztott leggyakoribb követelmények:

  • mechanikai terhelhetőség
  • vegyi terhelhetőség
  • vezetőképes- vagy antisztatikus rétegrend
Mechanikailag terhelhető ipari műgyanta padló:

ipari műgyanta padlóIpari környezetben a leggyakrabban előforduló igény, hogy egész egyszerűen a nagy mechanikai terhelésnek hosszútávon ellenálljon a műgyanta bevonat. Az általunk alkalmazott epoxi alapú műgyantának 70N/mm2 nyomószilárdsága van, ezért az alapanyag tulajdonságai megfelelnek az elvárásnak. Rendkívül fontos, hogy az ipari műgyanta padló megfelelő rétegrendben készüljön el és megfelelően legyen a fogadófelület előkészítve. Az előkészítés legfontosabb feladata, hogy a fogadófelület pórusait megnyissuk, utat biztosítva az alapozó mély behatolásának, ami megfelelő tapadást biztosít majd. Gyengébb minőségű betonfelület esetén szükség lehet/van egy impregnáló réteg kialakításának is. Ez egy rendkívül híg anyagot jelent, ami mélyen a betonba szívódva megkeményíti a felsőbb réteget. Az alapozó anyagát a fogadófelülethez kell igazítani. A esetek döntő többségében elegendő egy univerzális alapozó használata ipari műgyanta padló esetén (ezenkívül létezik még gyors kötésű-, nedvességnek és/vagy olajnak ellenálló, párazáró- vagy akár páraáteresztő alapozó is). Köztes réteg kialakítására is van lehetőség, mely alapozóból és kvarchomokból áll. Erre nincs mindig szükség, de ha a fogadófelület egyenetlen vagy a végfelülettel szemben támasztott elvárások nagyok, akkor az ipari műgyanta padló elhagyhatatlan része. Ezzel a módszerrel a leggazdaságosabb egy nagyobb vastagságú bevonat kialakítása is. Erre a rétegre kerülhet már a fedőréteg, mely színezett epoxigyanta és nagyon jó önterülő képessége van. Fontos, hogy megfelelő mennyiségű anyag kerüljön a felületre, hogy a bevonat kikeményedés után a lehető legegyenletesebb legyen. Csúszásmentesítésre a legtöbb esetben kvarchomok szórására van szükség az utolsó réteg előtt, hogy a homokszemek adják a végfelület struktúráját.

Magas vegyi ellenállóságú ipari műgyanta padló:

magas vegyi ellenállóságú műgyanta rétegrendRitkábban, de előfordul, hogy magas vegyi ellenállóságot kell tudjon az ipari műgyanta padló. Ezeket legtöbbször vegyi üzemekben, csarnokokban, esetleg ezek raktáraiban kell alkalmazni. Gyakran előforduló kérdés, hogy kármentő tálca bevonatának milyen anyagot ajánlunk, ilyen esetekben is a magas vegyi ellenállóságot biztosító epoxi alapú műgyanta kerülhet szóba. A rétegrendet tekintve megegyezik a mechanikailag terhelhető bevonat rétegrendjével, a különbség mindössze annyi, hogy nagyobb mennyiségben és speciális ilyen célra szánt fedőréteg kerül az ipari műgyanta padló tetejére. A nagyobb anyagfelhasználás nagyobb vastagságot eredményez, ami fontos, hogy megfelelően ellenálló legyen az ipari műgyanta padló. A vastagság növelésének legegyszerűbb módja a kvarchomok használata (ez természetesen nem befolyásolja a vegyi ellenállóságot).

Vezetőképes- vagy antisztatikus ipari műgyanta padló:

vezetőképes műgyantaA legritkábban ez a fajta ipari műgyanta padló kerül a megkeresések tárgyává, köszönhetően annak, hogy csak speciális esetekben van szükség ilyen bevonat elkészítésére. Ennek a bevonatnak a lényege, hogy elektromosan le van földelve a bevonat, amit a speciálisan erre a célra gyártott epoxigyanták biztosítanak. Speciális alapozásra nincs szükség, a vezetőképes rétegrend ezután következik. Öntapadós réz vezetőszalag kerül felragasztásra az alapozóra körbe a falak mentén valamint maximum 5x5m-es raszterben a teljes felületen is. Fizikailag ezt a réz szalagot kell a földelésbe kötni. Erre kerül egy speciális, szénnel töltött vezetőképes lakk, amit ezután a vezetőképes fedőréteggel kell lezárni.

Ön is hasonló műgyanta bevonatot szeretne? Kérjen ajánlatot!