Műgyanta aljzatkiegyenlítőre? Csak ha minden kötél szakad!

műgyanta aljzatkiegyenlítőreMűgyanta bevonathoz megfelelő fogadófelület lehet a beton, az esztrich, vagy akár az aszfalt is, de általános vélekedés, hogy ne kerüljön műgyanta aljzatkiegyenlítőre.

Két fő oka van, hogy lehetőség szerint ne aljzatkiegyenlítő legyen a fogadófelület:

  • sok a rossz minőségű anyag, melynek nincs megfelelő nyomószilárdsága
  • nem megfelelő kivitelezés esetén könnyen elválhat a fogadófelülettől az aljzatkiegyenlítő, még ha az jó minőségű is (ilyenből sajnos tapasztalatunk van)

Két opciót tudunk ilyenkor felajánlani:

  • műgyanta bevonat készítése előtt eltávolítjuk az aljzatkiegyenlítőt és az alatta lévő, remélhetőleg beton vagy esztrich fogadófelületre készítjük el a műgyanta padlót
  • garancia nélkül készül el a műgyanta aljzatkiegyenlítőre. Sajnos nem tudunk arra garanciát vállalni, hogy nem fog elválni az aljzatkiegyenlítő, így ilyen esetben a javítás költsége a megbízót terheli.

Összegezve jobb, ha a műgyanta padló készítése előtt még időben egyeztet a kivitelezővel, így elkerülhető az efféle probléma. Természetesen nem minden esetben okoz problémát az aljzatkiegyenlítőre készített műgyanta bevonat. Nekünk is van több referenciánk ezzel kapcsolatban és a mai napig ellenállnak a terhelésnek. Ha mégis elkészült már az aljzatkiegyenlítő és arra kell műgyantázni, akkor a következő rétegrendet szoktuk kialakítani:

  • mint minden esetben a csiszolás itt is fontos lépés, de az aljzatkiegyenlítőt mi csiszolópapírral készítjük elő
  • alapozó használata természetesen itt is kötelező. Valamilyen nagy tapadószilárdságú anyag használata ajánlott (pl. Asodur-SG2 (régebben: Indufloor-IB1240), StoPox WG 100)
  • felhasználásfüggő természetesen, de ilyenkor csak két réteg műgyantát viszünk fel, így ebben az esetben is a fedőréteg pl.: Asodur B351 (régebben: Indufloor-IB3357), StoPox BB OS

Ön is hasonló műgyanta bevonatot szeretne? Kérjen ajánlatot!