Epoxi alapú műgyanta bevonat aszfaltra

Egy speciális eset, mikor aszfalt a fogadófelület műgyanta padló készítésénél. Sokban nem tér el egy hagyományos, beton vagy esztrich fogadófelületre készítendő rétegrendtől, de az aszfalt rugalmassága miatt odafigyelést igényel. Ha a feladat műgyanta bevonat készítése aszfaltra, akkor leginkább az alapozót kell megfelelően megválasztani. Célszerű valami szintén rugalmas alapanyagú alapozót használni. Ezek általában poliuretán alapúak, ezekből szerencsére több is található a hazai piacon. Ilyen többek között a Sto kínálatában a StoPur IB 500 vagy a Novia Kft.-nél megvásárolható Beckocoat PU is. Mindkét anyag tökéletesen alkalmas, ha műgyanta bevonat aszfaltra a feladat. Epoxi alapú gyantával ezután akkor érdemes dolgozni, ha kisebb terhelésnek lesz kitéve a felület. Ezt a rétegrendet többnyire garázsokban lehet használni. Magasabb várható mechanikai terhelés esetén érdemes a réteg összes elemét PU alapú műgyantával készíteni. Ehhez tökéletesen megfelel a korábban említett StoPur IB 500.

Egy korábbi kisebb ilyen jellegű munkánkon keresztül mutatjuk be a műgyanta bevonat aszfaltra rétegfelépítést epoxi alapú műgyantákkal:

– felület csiszolása (gyémántszegmenses csiszolóval):

– alapos takarítás majd a PU (poliuretán) alapozó felvitele (ebben az esetben Beckocoat PU-t használtunk):

– kvarchomok szórás:

– köztes réteg kialakítása, kvarchomok szórás:

– felület visszacsiszolása, takarítás:

– fedőréteg kialakítása:

műgyanta bevonat aszfaltra

– kész felület:

Mint látható minden réteget megszórtunk kvarchomokkal, hogy a lehető legstabilabb műgyanta bevonatot készíthessük el. Ehhez természetesen az is szükséges, hogy megfelelő anyagmennyiségeket használjunk. Ez a rétegrend biztosítja, hogy a rugalmas alapozó kövesse az aszfalt fogadófelület esetleges mozgásait, a több réteg és a kvarchomok használata pedig a bevonatunk tartósságát szavatolja.

Ön is hasonló műgyanta bevonatot szeretne? Kérjen ajánlatotÍrj hozzászólást

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*