Műgyantázás csempeburkolatra, meglévő hidegburkolat bontás nélküli újraburkolása

Folyamatosan növekszik az olyan megkeresések száma, ami arról szól, hogy meglévő hidegburkolatot szeretnének műgyantával bevonni, elkerülve a bontást és a hatalmas felfordulást. A műgyantázás csempeburkolatra kivitelezhető lakossági és ipari körülmények között egyaránt. Ehhez elengedhetetlen, hogy a meglévő burkolat mechanikailag kifogástalan állapotban legyen és ellenálljon annak a terhelésnek ami ránehezedik. A legjobb megoldás értelemszerűen az, ha az előírásoknak megfelelően beton/esztrich fogadófelültre kerül a megfelelő műgyanta rétegrend, de ez nem minden esetben megvalósítható. Nézzük, milyen rétegrenddel dolgozunk, ha a műgyantázás csempeburkolatra a feladat.

Felület csiszolása és alapos takarítása után következhet az alapozás. Ez attól függően, hogy milyen a burkolólap, nedvszívó (Ipox-ES51) vagy nem nedvszívó (Primer-SN) felületre alkalmas epoxi alapozóval történik:

műgyantázás csempeburkolatra

Az esetleges hiányok és a gyenge lapok eltávolítása után keletkezett helyek pótlása műgyantás habarccsal, majd egy közbenső, kiegyenlítő réteg felhordása:

műgyantázás csempeburkolatra

Ha nagyon nagyok az egyenetlenségek, akkor ezt a réteget célszerű megszórni kvarchomokkal is. Ezt utána vissza kell csiszolni és újra pórus-zárni a felületet. Ennek hiányában a közbenső réteget ismét megcsiszoljuk:

műgyantázás csempeburkolatra

Kb. ekkor jutunk el oda, hogy megfelelő mennyiségű fedőréteg felhordásával elérhetünk egy teljesen sík felületet, melyen nem látszódnak a meglévő hidegburkolat fugái:

műgyantázás csempeburkolatra

Mint mindig, ebben az esetben is célszerű legalább 3-4 napot várni, míg a műgyanta annyira kemény lesz, hogy ne okozzunk benne maradandó sérüléseket.

Ön is hasonló műgyanta bevonatot szeretne? Kérjen ajánlatot!