ALKALMAZÁSI TERÜLETprimer sn
A Primer SN-t Mapefloor epoxi és poliuretán rendszerek és Ultratop/Ultratop Living önterülő cementbázisú rendszerek előtti alapozó rétegként történő alkalmazásra fejlesztették ki lakossági és ipari célú padlók, terrazzo padlók és általánosan cementbázisú aljzatok védelmére és bevonására.

Jellemző alkalmazások
• Epoxi- és poliuretán gyanta bevonatok tapadásfokozása.
• Önterülő és/vagy többrétegű padlórendszerek tapadásfokozása.
• Szintetikus habarcs padlórendszerek tapadásfokozása.
• Tapadásfokozó alapozó az Ultratop/Ultratop Living bevonatokhoz.
• Repedéseket lezáró és szerkezeti ragasztások folyékony ragasztója.

MŰSZAKI JELLEMZŐK
A Primer SN a MAPEI kutatólaboratóriumaiban kifejlesztett összetételű, hengerrel, fémsimítóval vagy egyenes lehúzóval felhordható, töltött, kétkomponensű epoxigyanta bázisú alapozó. A Primer SN felhordható önmagában vagy Quarzo 0,5-tel keverve a műgyanta bevonat tapadását elősegítése és a felület kiegyenlítése céljából. Különleges összetételének köszönhetően a Primer SN kiválóan behatol az aljzatba és akár enyhén nedves aljzatokon is alkalmazható.

HASZNÁLATI UTASÍTÁS
Aljzatelőkészítés
A beton padlófelületnek száraznak vagy enyhén nedvesnek, tisztának és szilárdnak, valamint laza és elváló részektől mentesnek kell lennie. Az aljzatbeton nyomószilárdságának legalább 25 N/mm²-nek, tapadó-húzószilárdságának legalább 1,5 N/mm²-nek kell lennie. Az aljzatnak, a használat során fellépő terhelésnek megfelelő mechanikai szilárdsággal kell rendelkeznie. Az aljzat nedveség-tartalma maximum 4% lehet és kapillárisan felszívódó nedvességtől mentesnek kell lennie. (végezzen leragasztásos fóliapróbát). A padlófelületet megfelelő mechanikai módszerrel (pl. sörétszórással, gyémánttárcsás csiszolással) elő kell készíteni, arról a szennyeződéseket,
cementtej-maradványokat és málló, laza részeket el kell távolítani, enyhén fel kell érdesíteni valamint szívóképessé tenni. Az olajjal vagy zsírral átitatódott betonfelületeket 10%-os oldatú mosószóda vagy tisztítószer és víz keverékével alaposan tisztítsa meg, majd bő tiszta vízzel többször öblítse le. A Primer SN felhordása előtt szívja fel a felesleges vizet, és várja meg, hogy a maradék nedvességtartalom 4% alá csökkenjen. Ha az olaj vagy zsír mélyebben beszívódott az aljzatba, a teljes szennyezett betont marással távolítsa el. Ezután az aljzatot
Mapefloor EP19 háromkomponensű epoxi habarccsal vagy a Mapegrout termékcsalád cementkötésű habarcsaival javítsa ki. A Primer SN felhordása előtt a port ipari porszívóval el kell távolítani.
A termék előkészítése
A Primer SN alapozó két komponensét közvetlenül a felhordás előtt kell összekeverni. Alaposan keverje át az A komponenst és adja hozzá a B komponenst. Amennyiben szükséges, adja hozzá a Mapecolor Paste-t és a környezeti hőmérséklettől függően legfeljebb 50% súlyarányban kvarchomokot (az érdes felületek kiegyenlítése céljából). Keverje újra – a légbuborék-képződés megelőzése érdekében – alacsony fordulatú (300-400 rpm) elektromos keverőszárral legalább 2 percig, amíg teljesen egynemű, csomómentes keveréket kap.
Öntse a keveréket egy tiszta tárolóedénybe és keverje újra. Ne keverje a terméket túl sokáig, megelőzendő a belekevert levegő miatti túlzott légbuborék-képződést. A terméket a táblázatban megadott bedolgozhatósági időn belül használja fel (+20°C-ra vonatkozó érték). Magasabb környezeti hőmérséklet csökkenti, míg alacsonyabb környezeti hőmérséklet növeli a bedolgozhatósági időt.

A Primer SN bedolgozása
A Primer SN-t tisztán vagy Quarzo 0,5-tel keverve fémsimítóval vagy egyenes lehúzóval hordja fel egyenletes rétegben a megfelelően
előkészített aljzatra. A következő réteg tökéletes tapadásának elérése érdekében az alkalmazandó bevonati rendszer típusától függően – szórja meg a felületet Quarzo 0,5 tüziszárított kvarchomokkal. Ultratop vagy Utratop Living rendszer alkalmazása esetén használjon Quarzo 1,2-t a szóráshoz. Győződjön meg róla, hogy az aljzat felületén nem maradtak nyitott pórusok, ellenkező esetben légbuborékok szállhatnak
fel az aljzatból és azok tűszúrásszerűen megjelenhetnek a az alkalmazott rendszer felületén. Ez különösen fontos önterülő műgyanta-, és cementbázisú rendszerek kivitelezése esetén.
Tisztítás
A Primer SN előkészítéséhez és felhordásához használt szerszámokat közvetlenül a használat után, etilalkohollal tisztítsa meg. A termék kikeményedése után csak mechanikus úton távolítható el.
ANYAGSZÜKSÉGLET
0,3-0,7 kg/m² rétegenként, az aljzat jellemzőitől, mint pl. érdesség, szívóképesség, hőmérséklet stb. függően.
KISZERELÉS
20 kg-os egységek:
– A komponens = 16 kg;
– B komponens = 4 kg.
ELTARTHATÓ
Normál körülmények között, száraz helyen, eredeti, bontatlan csomagolásban +5°C és +30°C közötti hőmérsékleten. Maximum 24 hónapig.