Vékony bevonat, azaz pormentesítő műgyanta garázsba

műgyanta garázsbaA tulajdonos raktárnak használta a garázsát és szerette volna, ha könnyen takaríthatóvá válik a betonfelület. A fogadófelület messze nem tökéletes beton volt, de a cél, a takaríthatóság az INDUFLOOR-IB2360 epoxigyanta bevonattal megvalósítható volt. Sajnos ez műgyanta bevonat nem alkalmas, hogy a beton egyenetlenségeit, esetleges repedéseket elfedje. Ehhez a bevonat változtatása nélkül aljzatkiegyenlítőre van szükség, ami viszont meghosszabbítja a kivitelezés idejét. A másik megoldás egy vastagbevonat kialakítása, ami viszont a költségek emelkedésével jár. Célszerű tehát viszonylag jó minőségű beton esetében választani ezt fajta bevonatot, vagy egyszerűen ne támasszunk nagy elvárásokat a végfelülettel szemben. De térjünk vissza a műgyanta garázsba projektre! A felület csiszolása és takarítása után két rétegben hordtuk fel a műgyantát, a rétegek között kb. 13 órás kötési időt biztosítva. Az első réteg az ún. alapozás ennél a műgyantánál annyiból áll, hogy a két komponens összekeverése után, a konzisztenciát vízzel hígítjuk. Ez a hígabb réteg mélyebben képes a fogadófelületbe beszivárogni, ott megkötve viszont megfelelő tapadáshoz juttatja a bevonatot. Az “alapozó” réteg kikeményedése után kerülhet csak fel a következő réteg a műgyantából. Ezt a réteget már nem kell hígítani, így ez a réteg adja ennek a fajta műgyanta bevonatnak a húsát. Az műgyanta garázsba kialakításának fontos eleme a lábazat festése, mely itt is feladat volt, melyet szintén két vékony rétegben vittünk fel, kb. 10 cm magasságot beállítva. A epoxi alapú műgyanták teljes kikeményedéséhez kb. 1 hétre van szükség 23°C-on és 60% páratartalom esetén. Ennél magasabb hőmérséklet csökkenti, alacsonyabb pedig növeli a kötési és a kikeményedési időt, valamint erősen befolyásolja az alapanyag konzisztenciáját, ami a hideg időjárásnál sűrűbb anyagot, ezáltal nagyobb anyagfelhasználást eredményez. A vékonybevonatot nem szükséges külön csúszásmentesíteni, mivel a végfelület struktúráját a fogadófelület határozza meg és normál betonfelület esetében ez elegendő. Igény esetén ezt a fajta műgyanta bevonatot is lehet DekorChips-szel díszíteni.  A műgyanta garázsba kivitelezhető így is, vagy vastagabb, akár önterülő formában is, melyre további referenciákat itt talál.

Ön is hasonló műgyanta bevonatot szeretne? Kérjen ajánlatot!
Hozzászólások

 1. Kiss Virág

  Üdvözlöm!

  Érdeklődnék, hogy ez a fajta bevonat milyen vastagságot eredményez? A kopásállóságát tekintve hogy viszonyul egy betonfestékhez? Mert korábban kétszer is festve volt a garázsunk, de kb. 2 évig bírja.

  Köszönettel: KV

  Válasz
  1. deakistvanev (Szerző)

   Örömmel vettük megkeresését!
   Ez a fajta műgyanta bevonat két rétegben felhordva csupán néhány tized mm vastagságot eredményez és bár hasonló kinézetet kölcsönöz a betonfelületnek, mint egy betonfesték, annál jóval tartósabb bevonatot képez. A vastagság további rétegek felhordásával növelhető, ezzel nő a kopóréteg vastagsága. A másik megoldás, hogy ellenállóbb bevonatot kapjon egy úgynevezett “ipari padló”, mely külön alapozóból és egy önterülő, nagy nyomószilárdságú fedőrétegből áll.

   Válasz
 2. Szabolcs

  Szép napot! Egy kb 50m2 garázs/szuterén részt szeretnénk önterülő műgyanta bevonattal bevonatni. Kérdezném, hogy ilyen kis felületet is vállalnak-e és hogy ennek milyen anyagi vonzata lenne?

  Válasz
  1. deakistvanev (Szerző)

   Köszönjük megkeresését!
   Vállalunk lakossági megkeresések alapján is munkákat, amik sokszor csak 10m2 körüliek, így természetesen szívesen elkészítjük Önnek is az önterülő műgyanta padlót. A kivitelezés költsége sok mindentől függhet, így ennek a pontosítására felvesszük Önnel a kapcsolatot e-mailen.

   Válasz
 3. Marika

  Érdeklődnék, hogy mennyi időt vesz igénybe a kivitelezés?

  Válasz
  1. deakistvanev (Szerző)

   Köszönjük érdeklődését.
   Általánosságban rétegenként 1 napra van szükség (a felület méretétől függetlenül), így 2, max. 3 nap alatt elkészül a műgyanta bevonat, ipari padló.

   Válasz
 4. Károly

  Tisztelt Deák Úr!

  Egy négy emeletes társasház lépcsőházába szeretnénk műgyanta bevonattal készíttetni. A lépcsők sajnos elég rossz állapotban vannak, sok helyen elég nagy darabok hiányoznak a betonból. Érdeklődnék, hogy így is el tudja készíteni a műgyanta bevonatot, vagy előbb mindenképpen ki kell javítani a felületet?

  Válasz
  1. deakistvanev (Szerző)

   Örömmel vettük megkeresését.
   Természetesen ezt is meg lehet oldani műgyantával is vagy valamilyen betonjavítóval. A cement alapú betonjavító használata olcsóbb, de kb, 1 hetet várni kell míg az teljesen kiszárad. A műgyantás javítás gyorsan megköt, így a javítás maximum 1 nap pluszt jelent a kivitelezésben.

   Válasz
 5. Tóth Alexandra

  Jó napot!
  Nyaralóm pincéjébe szeretnék műgyanta padlót, viszont a beton felülete erőteljesen repedezett. Az lenne a kérdésem, hogy a repedezett felület akadálya-e a műgyantázásnak, illetve, befolyásolja-e a műgyanta padló tartósságát, később nem fog-e esetleg elválni, megrepedni, stb…?

  Válasz
  1. deakistvanev (Szerző)

   Köszönjük érdeklődését!
   A repedezett felület alapvetően nem probléma, ha nagyon nagy egyenetlenségek vannak, három réteg műgyantával el lehet tüntetni. Ha a repedések nem mozognak, esetleg azok a beton száradásánál keletkeztek, akkor nagyon nagy valószínűséggel nem fognak megjelenni a későbbiekben sem a végfelületen. Sajnos mindezzel együtt nem tudunk arra garanciát vállalni, hogy ez nem fog bekövetkezni, mert a fogadófelület ebben az esetben nem teljesíti az előírásokat.

   Válasz
 6. Kalmár Jenő

  Üdvözlöm!
  Érdeklődnék, hogy kültéri autóbeálló műgyantázását is vállalja-e? Illetve, hogy a környezeti hatásokkal szemben mennyire ellenálló az anyag, elszíneződhet-e?

  Válasz
  1. deakistvanev (Szerző)

   Köszönjük megkeresését!
   Természetesen alkalmazható a technológia kültéren is, de UV hatására az epoxigyanta elszíneződik. Ez a mechanikai terhelhetőségét, valamint az egyéb időjárási körülményeknek való ellenállását nem befolyásolja. Ilyen felhasználásra célszerű pl. bézs színű bevonatot készíteni, amin az elszíneződés (sárgulás) kevésbé észrevehető.

   Válasz
 7. Molnárné Erzsébet

  Láttam, hogy elsősorban Pest megyében dolgoznak, Dunaújvárosban is vállalnának-e hasonló munkát!?

  Válasz
  1. 32bau

   Köszönjük megtisztelő megkeresését.
   Kérem küldje el telefonos elérhetőségét e-mailen, hogy egy esetleges helyszíni találkozást megbeszélhessünk.

   Válasz
 8. mes77

  Tisztelt Cím!

  Szeretnék segítséget, ajánlatot kérni az alábbiak szerint:

  A házunk alatt lévő pincelejárat burkolásához szeretnénk valami megoldást találni. Lejtős felület – garázsként is funkcionál- ami régi betonozással van megoldva. Mivel térkövezve lett az udvar már nagy csúnya a kontraszt. Arra gondoltunk talán műgyantázással lehetne javítani.

  Várom javaslatukat, visszajelzésüket
  Köszönettel:

  Válasz
  1. 32bau

   Köszönjük érdeklődését.
   A helyszín ismerete nélkül ajánlatot sajnos nem tudunk adni, de meg lehet oldani műgyantával a burkolást. Alapozás, egyenetlenségek javítása, köztes réteg készítése, kvarchomok szórás, a végén pedig a záróréteg felvitelével egy nagy teherbírású, csúszásmentes bevonat készíthető, mely megfelelő akár mélygarázsok rámpájának burkolására is. Konkrét árajánlat készítéséhez kérem töltse ki az ezt az űrlapot.

   Válasz
 9. Katona Istvánné

  Kedves István!
  Fürdőszoba felújítás előtt állunk. Szeretnénk kreatívak lenni és magunknak megcsinálni a burkolást. Megkérdezném, hogy csempére alkalmazható -e a műgyanta? Tehát függőlegesen használható valamelyik változata? A fürdőszoba padlója is járólappal van ,amire mehet egyből a fedőgyanta? Köszönöm a válaszát.

  Válasz
  1. 32bau

   Köszönjük megkeresését!
   Ha a fürdőszobában megfelelően vannak rögzítve a csempelapok, a csekély terhelés miatt megfelelő előkészítés mellett (gyémántszegmenses csiszológép, ipari porszívó) alapozó használatával lehet a fedőgyantát felvinni. A függőleges felületekre is igaz ez. ebben az esetben az anyagokhoz száltöltő anyagot kell keverni, hogy sűrűbb állagot kapjunk.

   Válasz

Írj hozzászólást

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*